Cinque Terre

Gelişen Teknolojilerin İK Süreçlerine Etkisi

Yayınlanma Tarihi :08.12.2016 20:37


Gelişen Teknolojilerin İK Süreçlerine Etkisi

Giderek agresifleşen rekabet nedeniyle, şirketler kendi iç organizasyonlarını en verimli ve etkili biçimde yönetmenin yollarını arıyor. Kurumları rakiplerinden farklılaştıran noktalardan biri de İnsan Kaynakları Yönetimi. Sunulan ürün veya hizmet ne kadar kaliteli olursa olsun, başarılı bir İK Yönetimi sağlanmazsa şirketlerin rekabet şansı düşüyor. 

Elbette her alanda yaşanan dijital dönüşüm, şirketlerin yönetim süreçlerinin de dijitalleşmesini beraberinde getiriyor. Bu da İK süreçlerinin mükemmelleştirilmesi için yazılımlar geliştirilmesi sonucunu doğuruyor.

Dijital pazarlama ajansı We Are Social tarafından Ocak 2016’da yayınlanan “Digital in 2016” raporuna göre, (kaynak http://wearesocial.com/uk/special-reports/digital-in-2016) 7,5 milyara yakın dünya nüfusunun 3.4 milyarı internete bağlanıyor. Sosyal medyayı aktif kullanan kişi sayısı ise 2.3 milyar. Son yıllarda internet kullanım alışkanlıklarının hızla değişmekte olduğu bir gerçek. Mobilitenin artmasıyla, bilgilere her yerden ulaşmak daha çok önem taşıyor. Sosyal ağların insanlara sağladığı tecrübe, arama ve satın alma alışkanlıklarından işe başvurma ve alım süreçlerine kadar birçok konuya yansıyor. Bu noktada işe alım sürecinde başvuru formlarının yavaş yavaş tarih olduğunu söyleyebiliriz. Başvurular az, öz ama gerekli bilgileri içerecek şekilde çevrimiçi olarak alınıyor. Bu bilgiler daha sonra yazılımlara aktarılıp, işe alınan adaylar için sicil kartı haline dönüşebiliyor.

Sosyal medya üzerinden başvurular da önemli ölçüde arttı. Günümüzde, Linkedin ya da Yenibiris.comgibi insan kaynakları portalları dahil birçok çevrimiçi mecra, gazete ilanlarından daha fazla tercih ediliyor. Bu sebeple, insan kaynakları süreçlerinde kullanılacak yazılımların, bu portallarla entegre çalışması gerekiyor. Özellikle Y jenerasyonuna mensup adayların, başvurularını sosyal medya üzerinden yaptığını görüyoruz.

İşe alım sürecinin önemli aşamalarından biri olan mülakatlar bile artık çevrimiçi platformlar üzerinden yapılıyor. Yüz yüze mülakat yerine video konferansla görüşmelerin yapılması, zamanı daha efektif kullanmanızı sağlıyor. Yavaş, pahalı ve her zaman doğru adayı bulmanıza izin vermeyen gelenekselleşmiş işe alım metodları, artık yerini bugünün yeni iletişim kanallarına ve teknolojinin getirdiği imkânlara bırakıyor. Tüm bunlar insan kaynakları ekiplerinin, teknoloji odaklı işgücünü çekmeyi amaçlayan stratejiler oluşturmasına imkân ve fırsat veriyor. Başvuru sürecinin yazılımlar üzerinden yapılması ise takip edilebilirliği ve raporlanabilirliği artırıyor.

Günümüz gençliği yeni nesil teknolojiyi sevdiği için, işe alım sürecini yazılım altyapısıyla yürütmek tercih edilebilirliği ve bilinirliği artırıyor. Mobil uygulamalar günün her anında her yerden bilgiye erişimisağlıyor. Bu nedenle mobil uygulamalarda iş ilanlarına erişim ve işlem yapma kolaylığı, işe alım süreçlerini daha zevkli ve pratik hale getiriyor. Sadece işe alım sürecinin değil, kariyer uygulamalarının da yavaş yavaş mobil olduğunu görüyoruz.

Potentialpark tarafından geçen yıl, dünya çapında aktif iş arayan 30 bin adayın yanı sıra, ABD, Avrupa ve Asya’dan üst yönetime mensup 350 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir araştırma yapıldı. Bu kapsamda, kitlelerin mobil kariyer imkânlarının farkında olup olmadığı analiz edildi. Araştırmanın sonuçlarına göre, sadece sınırlı sayıda işveren, mobil sitelerden ve uygulamalardan yararlanarak iş stratejilerinde geliştirme yapıyor. Düzenli iş arayanların %20’sinden fazlası ise mobil cihazlarını kariyerleriyle ilgili amaçlar doğrultusunda kullanıyor.

Türkiye’deki İnsan Kaynakları Süreçlerinin Geleceği

Yurtdışında durum böyleyken, Türkiye’de akıllı telefon kullanımının öne çıkmasıyla birlikte, iş arayanların çevrimiçi kaynaklardan yararlanma konusundaki farkındalığının, önümüzdeki dönemlerde daha da artacağını söylemek mümkün.

İşletmelerin büyüyen insan kaynakları platformlarını bulut sistemlerine taşımaya yöneleceğini düşünüyoruz. Bu da verilerin senkronize edilmesi ve güncel tutulması konularına esneklik getirecek.

İş görüşmelerinin video konferanslarla yapılabildiği bir zaman dilimindeyiz. Görüşmelerin ofislere gelinmeden çevrimiçi yapılma oranının daha da artacağını düşünüyoruz. Buna paralel olarak özgeçmişlerin videolarla geleceği, adayların sadece özgeçmişe yazılanlarla değil, beden diliyle de değerlendirileceği ve işe alım süreçlerinin daha da hızlanacağı bir gerçek. Kurumsal işe alım portallarının ve değerlendirme merkezi sonuçlarının yazılımlarla entegrasyonunun sağlanması da, işe alımda kolaylık ve izlenebilirliği artıracak.

Bu kadar hızlı büyüyen bir alanda, işverenlerin öncelikle insan kaynakları trendlerini takip ederek, yetenekleri firmalarına katmak için sürekli gelişim mottosunu benimsemeleri gerekiyor. Akıllı cihazları, bireysel bulut ve mobil uygulamaları kullanan çalışanlar, organizasyonların yenilik ve dönüşüm yapmasını da gerektiriyor.

Modern işe alım uygulamaları, meraklılık, esneklik, analitik bakış açısına sahip olmak, yenilikçilik ve değişime açıklık gibi yetkinlikleri gerektiriyor. İnsan kaynakları ekiplerinde çalışanların bu özelliklere sahip olması, firmalar için giderek daha fazla önem taşıyacak.

Tüm İK süreçlerinin kesintisiz ve verimli yürütülmesi için, kullanıcı dostu ekranlar, modüler ve birbiriyle ilişkili yapıya sahip, mobil uygulaması olan ve yasal mevzuata uygun insan kaynakları yazılımlarıtercih edilmeli. Öte yandan, firmaların kullandığı çeşitli iç uygulamaların kolayca entegre olabilecek altyapıya sahip olması ve insan kaynakları yazılımlarına uç verebilmeleri, verimliliği ve raporlanabilirliği de artıracak.

Logo’nun İnsan Kaynakları (İK) Yönetimi ve Süreç Yazılımları

Logo Yazılım’ın insan kaynakları (İK) süreçlerini daha hızlı ve kolay hızlı hale getirmek için sunduğu çözümleri aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Tiger HR

Tiger HR, web tabanlı modüler yapısı ve sunduğu güçlü entegrasyon seçenekleri ile tüm İK süreçlerinizin verimini arttırır!

Netsis HR

Netsis HR, sağladığı modern vizyon ile internet / intranet üzerinden, İK bölümünün yüksek performansla kullanabileceği interaktif uygulamalar sunar.

j-guar İK

Çeyrek yüzyıldır hayatı kolaylaştıran yazılımlar sunan Logo, web tabanlı çözümü j-guar İK ile İnsan Kaynakları süreçlerinizi etkin bir şekilde yönetme olanağı sunarken verimlilik ve üretkenlik artışı sağlar.

Netsis 3 Bordro

Netsis 3 Bordro’nun esnek ve kullanıcı dostu yapısı ve kapsamlı raporlama modülleri sayesinde, işletmenizin bordro süreçlerini yasal mevzuatlara uygun bir şekilde yönetebilirsiniz.

Bordro Plus

Bordro Plus; GO 3, Tiger 3 ve Tiger 3 Enterprise çözümleri ile entegre çalışabilen eksiksiz bir bordro işleme ve takip programıdır.