Cinque Terre

Hiçbir Şey için Geç Değil

Yayınlanma Tarihi :03.11.2017 10:46


Teknolojinin bize neler getireceği hiç belli olmuyor. Teknolojik gelişmeler ile birlikte dünyanın farklı yerlerinden çok ilginç girişimlere de tanık oluyoruz. Ancak 81 yaşında mobil uygulama yapan birini daha önce görmedik herhalde. Birazdan hikâyesini anlatacağımız yaşlı kadın, ucundan kıyısından teknolojiyi yakalayan biri olarak büyük bir azmin sonucunda yılların teknoloji uzmanı gibi büyük bir başarıya imza attı.

Hiçbir Şey İçin Geç Değil

Masako Wakamiya, bir yazılımcı falan değil. 81 yaşına basan bu kadının hikâyesi tüm girişimcilere ilham verecek nitelikte. Çünkü o, hiçbir şey için geç olmadığını kanıtladı bizlere. Yaşlı insanların bilgisayarları nasıl kullandığına gülen herkes bu duruma çok şaşırıyor. Bilgisayarla 60 yaşında tanışmasına rağmen, bir iOS uygulaması geliştiren Wakamiya, daha önce teknolojik ürünlerle de içli dışlı olmadığını söylüyor. Wakamiya, Japonya’da bir bankada 43 yıl boyunca bankacılık yapmış. Çalışma hayatına başladığı yıllarda ise Japonya’da abaküs kullanılıyormuş. Wakamiya, 90’lı yıllarda banka memurluğundan emekli olduktan sonra, emeklilik sürecinde bilgisayarlara merak sarmış. Yaşlı kadının yazdığı Hinadan adlı uygulamanın adı, bir çeşit oyuncak bebek olan “hina” ve bir çeşit katman anlamına gelen “dan” kelimelerinden geliyor. Oyuncu, uygulama ile 12 bebeği doğru bir şekilde konumlandırmak zorunda. Oyunu bitirenler ise bir kutlama mesajı ile karşılaşıyorlar.

Yazılım şirketleri Wakamiya’nın taleplerini hayata gerçekleştirme konusunda hiçbir şey yapmamış. O da kendi göbeğini kendi kesmeye karar vermiş. Hinadan, dünya çapında 42 bin kişi tarafından indirildi ve oldukça olumlu yorumlar aldı. Wakamiya’nın yazdığı uygulama, Japonya’da kız çocuklarının sağlıklı büyümesi için düzenlenen bir festival olan Hinamatsuri’nin hemen öncesine kullanıma sunuldu. Uygulama, temel olarak Japonların geleneksel oyuncak bebeklerinin nasıl dizilmesi gerektiğini gösteriyor. Swift Programlama Dilini İnternetten Öğrendi

Masako Wakamiya, Apple’ın Swift programlama dilini internet üzerinden öğrendiğini söylüyor. Mashable’a gönderdiği bir mailde, bir gencin kendisine Apple’ın Swift programlama dilini Skype ve Facebook Messenger üzerinden öğrettiğini anlatıyor. Uygulamadaki görsellerin de Microsoft Office’teki şekiller kullanılarak oluşturulduğunu ifade ediyor. “Yaşlılar İçin Hiç Uygulama Yok”

Aslında Wakamiya, yazdığı bu uygulama ile çok önemli bir soruna işaret ediyor. Wakamiya, “Bu uygulamayı yapmamın asıl sebebi, yaşlıların hoşuna gidebilecek neredeyse hiçbir uygulama olmamasıydı. Bütün uygulamalar gençler için tasarlanıyor. Yaşlı insanların da bilgisayarları kullanarak eğlenmesini istiyorum” diyor.

Masako Wakamiya’yı ayakta alkışlıyoruz!